diumenge, 2 de desembre del 2007

Eleccions a la Duma




Aquest Diumenge s'ha celebrat eleccions parlamentàries a un dels països més grans del món, Rússia. El gran nombre de franjes horàries que hi ha en aquest sub-continent fa que el recompte sigui lent, però, ja està clar que el partit "Rússia Unida" del president Putin assolirà una còmoda renta política. Com sempre la sospita del frau planeja sobre els resultats. Tot i el suport que té dins del país, la comunitat internacional està divida entre els qui creuen que el president és la persona que cal en la conversió del monstre soviètic en un país avançat i els que creuen que Putin és un "nou tsar". El que està clar és que sent el succesor "a dit" de Ieltsin, no té res a veure amb ell. Ieltsin pretenia obviar 70 de "CCCP" i era pública la seva admiració pel tsars. Putin és un antic membre del KGB, per tant és fill del sistema soviètic i admira el ressó internacional que tenia la URSS. Aquest fet li ha otorgat la confiança d'una part del sector nostàlgic que ha canviat el vot del P.C cap a Rússia Unida. Cal pensar, però, que la composició de la Duma és quasi simbòlica. Ieltsin va governar una Duma constituida majoritàriament pel P.C, i res va poder impedir que el President tombés continuament les propostes del parlament. Tota una lliço de democràcia per part d'algú que va lluitar en contra del totalitarisme, si senyor.

3 comentaris:

Goblin77 ha dit...

Ja m'ho he llegit, encara que el meu coneixement sobre Rússia és molt poc. Tot i que en Putin sempre m'ha semblat un dictador.

M'agradat molt la fotot de les nines ruses! jejeje!!!

P ha dit...

Bé, feia temps que volia donar la opinió d'aquest post. Fa molt de temps, als inicies de la presidència de Putin, vaig compartir pis amb una noia russa per un curt període de temps. No recordo exactament el nom del seu poble, però d'un d'aquests on a l'hivern estan a -30ºC. Aquesta noia em va comentar què la primera mesura de Putin en arribar al poder, fou posar un cap militar al davant dels alcaldes de cada poble. Això, seguin la línia d'Albertinho, em va semblar un acte clarament dictatorial. La veritat no he seguit el tema i no se si aquest fet és una pràctica habitual en l'actualitat. Que en saps del tema?

També m'agradaria que em donessis la teva opinió sobre l'home de palla que s'ha proposat per succeir Putin a la presidència. Creus que serà un home de palla real, el qual deixarà que Putin mani a l'ombra i després el torni a succeir o que un cop arribi al poder no el deixarà escapar?

Tifosso ha dit...

Sobre la primera pregunta llindar, tinc entès que és una pràctica habitual i no nomès entre alcaldes també es dona entre governadors de regions, penseu que Rússia és un sub-continent,i ha creat una llei que permet substituir governadors i alcaldes elegits democràticament si van en contra dels seus interessos. Aquests fets tenen clarament tints dictatorials però cal tenir en compte que molta gent a Rússia reclama un home fort al davant. Tot i l'evident "tongo" electoral cal tenir en compte que Putin ha sabut guanyar-se moltes adhesions i que té un gran prestigi entre els russos, les crítiques occidentals les veuen com atacs extrangers que reforcen la creença de que és l'home fort que tornarà a fer Rússia gran.

Segurament el seu "succesor" és un home de palla i segur que Putin té garanties que no li farà la viu-viu. Ara bé ell li fa fer a Ieltsin i després va desfer tot el que havia fet. I ja se sap que a qui "a hierro mata a hierro muere"